Nem várt kitérő, otthontól az otthonig

Egy dobos kollega a hétvégén segített anyósáénak költözni, mert egy új házat vettek birtokba. Azért adták erre fejüket, mert öreg éveiket egy nyugodt kis román faluban szeretnék tölteni, hogy majd a lányuk hozhassa az unokákat és a gyerek, gyerekek emlékezetes vidéki ifjúkorba részesedjenek. Miért Románia? Mert az apai ág innen származik és nagyon szép zöld vidékek vannak erre felé, igazi vidéki lét!

Nem mindegy ugye, hogy hol tölti az ember az életét a különböző  életszakaszaiban. Időskorban és gyermekként, jó, ha csendes, nyugodt, zöld területen helyezkedik el a lakás vagy ház. Fiatalfelnőttként kell a sok inger, ezért egy nagyobb város vérkeringésébe érdemes menedéket keresni. Felnőttként nincs más vágyunk, csak, hogy a munka végeztével hamar hazaérjünk, tehát közel legyen a munkahelyhez addig, amíg bele nem kezd az ember a baba projektbe. Az otthon modem vagy sem, azt már csak az ízlés szabja meg, nincs jó vagy rossz választás, hisz a családi légkört a benne lakók teremtik meg.

Visszatérve zenész barátomhoz – bár a mondás szerint a dobos a zenész legjobb barátja – miután sikeresen segített a költözésben, a kiscsaládot otthagyva sietett vissza Magyarországra, mert épp egy stúdióban volt dolga, egy nagylemezt kellett feldobolnia. Hétfőn volt a szereplésének a napja, ezért vasárnap kora délelőtt indult, hogy jól kitudja, magát pihenni az utazás után, és ha netán közbe jönne valami, legyen ideje megoldani. Milyen jól is gondolta, mert az ördög nem alszik és utol is érte őt!

Indulása után nem sokkal érezte, hogy valami nincs rendben a kocsival. Félre ált és a kerék majd kiakart esni, már csak a szent lélek tartotta. Imádkozva tért be a legközelebbi faluba, hátha addig kibírja és ott lesz egy autószerelő, aki segít az ő problémáján. Egy jó nagydarab sötétarcú embert kérdezett meg, mert nem igazán volt más lehetősége. Kicsit félt, mert magyarként egy ekte román helyen veszélyes a helyzet, sőt mi van, ha nem tudja magát megértetni. Szerencséje volt, tudott a srác magyarul és elkalauzolta őt egy helybéli autószerelőhöz.

A szerelő telephelyén halmokban állt a használt abroncs, és szelektálva a különböző alkatrészek. Kiderült, hogy az egész hátsó tengelyt kell kicserélni annyira vészes a helyzet. A szaki állítása szerint, még pár kilométer és egy elég csúnya baleset következett volna be emiatt. Akadt egy kisebb probléma, hogy nem volt felesleges alkatrésze az autóhoz, így elkezdődött a körbetelefonálás, kinek mije és hol van. Úgy a tizedik telefon után lelt alkatrészre körülbelül 60 kilométernyire a műhelytől. Meglepődve és egyben meghatódva is újságolta, hogy szó nélkül elment érte és kicserélte. Minden hajcihő negyvenezer forintjába fájt a kollegának. Indulás előtt még átellenőrizték az autót. Az olajszűrővel volt probléma, de azt már nem cseréltette ki, mert idehaza ismer egy jó online olajboltot, ahol minden ilyesmihez, nagyon hamar és nagyon olcsón hozzá tud jutni. Az olajszűrő nem megfelelő működésével még haza tud jutni, csak ugye, ha nem szűri meg a hamut, szenet, kormot és egyéb szennyeződéseket, az belekerül a kenőanyagba és csökkenti annak hatásfokát, ezért gyorsabban kopnak el a mozgó alkatrészek. Fontos eszköz a gépjárműben, ellenőriztetni kell, mert sokat spórolhat az ember rajta. Olcsóbb egy szűrőt kicserélni, mint egy egész motort.

A kitérő 6 órát vett igénybe, és még 3 óra út állt előtte. Nem történt semmi baj ezek után! Másnap pedig sikeresen dobolta fel a részét. Oda kell figyelni nagyon a járművünkre, hogy ne sodorjuk magunkat, de főleg másokat életveszélybe! A közúti balesetek jelentős része, a nemtörődömségből adódik, a “velem úgy sem történik felfogásból”. Legyünk felelősséggel, ha már volán mögé ülünk, hogy épségben érjen haza mindenki az otthon melegébe!