Biztonságosabb megoldás a gázpalackok beszerzésére

Már máskor is írtam a biztonság fontosságáról ezen a blogon. Ez nemcsak a házvásárlásnál, karbantartásnál fontos, hanem az élet minden területén. Például nemrég írtam egy cikket a bukósisakokról, amely téma azért fontos, mert aki nem közlekedik biztonságosan, az a házát sem tudja megfelelően karban tartani. De most egy olyan témáról akarok írni, ami talán a legfontosabb, ha a lakóhelyünk biztonságossá tételéről van szó. Ez pedig a gázpalackok beszerzése és ellenőrzése. Sokat hallani balesetekről, amik robbanással, vagy tűzzel is végződhetnek, veszélyeztetve nemcsak minket, de az egész szomszédságot is. Ezért fontos, hogy ha gázt vagy gázpalackot használunk otthon, azt mindig biztonságosan tegyük.

Én tudok is egy olyan céget, ami megfelel minden előírásnak, és nagyon biztonságosan szállít nekem gázt évek óta. Ők Budapest egész területére szállítanak, de Pest megyében is több helyre.Már régóta vannak a szakmában, így mindent tudnak róla.  Ráadásul az áraik is kedvezőek, még  az argon palack árak is.

A cég egyébként nagyon ígéretes ajánlásokkal érkezik. Akár cégekről van szó, akár vállalkozásokról, ha valahol elfogy a gáz, az feltétlenül bosszúságot okoz, és ilyenkor persze azonnal kell az új palack. Ez a cég ezt is megoldja. Például a blogjukon azt írták, hogy volt olyan eset, amikor 2 óránál kevesebb idő alatt mentek el 10 címre, de egyébként is nagyon sok ügyfelet szoktak lebonyolítani egy nap.

Fontosak az ilyen megbízható cégek, amikor a palackok szállításában ilyen nagy változások történtek. Például tudta, hogy júl. 1-től már nem lehet a gázpalackokat mozgóboltból értékesíteni. Páran talán még emlékeznek rá, hogy régebben zenélő járművek jártak körbe a településeken, és ezzel tudatták az emberekkel, hogy gázpalackot árulnak. Ez persze mindenkinek könnyebb megoldás volt, mert az embereknek nem kellett külön elmenni cserélni a palackot, hanem házhoz jöttek. De ezeknek a szolgáltatása nem midig volt teljesen megbízható, nem voltak teljesen ellenőrzöttek, de mivel olcsóbb és praktikus megoldás volt, sokan erre támaszkodtak. De ez ma már, az új törvények miatt, nem opció.

Viszont ez nem azt jelenti, hogy házhoz szállítani nem lehet, csak házalni nem lehet a palackokkal. Azt a szabályok még mindig megengedik, hogy az olyan megbízható cégek, mint ez a bolt is, kivigye neked a terméket, amit előre megrendeltél. Tehát ezután sem kell lemondani arról, hogy ahelyett, hogy neked kelljen elvinni a palackokat, és utána sorban állni és visszacipelni, egy cég jöjjön el, és cserélje ki neked. Viszont már nem foglalkozhat ezzel bárki, hanem csak az ellenőrzött cégek, akiknél visszakereshető a tevékenység, és tudni velük kapcsolatban, hogy a szabályokat betartva tevékenykednek.

Viszont azt is fontos tudni, hogy a korábbi, feketén való töltés veszélyes volt, az üzleti szférára, és a felhasználókra is, mivel nem volt ellenőrizhető, hogy mit töltenek ezek a feketén dolgozó cégek  a palackokba, és ezek plusz kockázatot jelentettek a vásárlóknak. Ezek mellett ugye a palackok minősége is kétséges volt. Arra ne is gondoljunk, hogy milyen kockázatos egy régi, elvékonyodott falú palackot tárolni a házunkban, a gyerekeink mellett. Egy megbízható cég eleve nem is foglalkozik régi sérült, behorpadt vagy berozsdált falú palackokkal. Az ilyeneket kivonják a forgalomból. De ha valaki feketén szerzi be őket, akkor persze előfordulhat, hogy egy olyan darabot visz haza, ami nem volt rendesen karban tartva, vagy egyszerűen elöregedett már. Az ilyen palack pedig felhasadhat, ami komoly egészségi károkkal járhat, ha éppen egy mérgező gázzal volt tele, vagy pedig akár fel is robbanhat, ezzel még nagyobb bajt okozva.

Mivel ezek a feketén dolgozó mozgó árusok nem fizettek a tevékenységük után adót, így persze az áfa összegét sem kérték el, így érthető, miért adhatták olcsóbban az ő termékeiket. Viszont ezzel egyrészt adócsalást követtek el, másrészt megkárosították a szabályos tevékenységet végző vállalkozókat is, akik teljesen legálisan tevékenykedtek. Valamint ezek a fekete árusok valamikor nem is magyar, hanem külföldi forrásból szerezték be a gázokat, amik újabb kockázatot jelentenek, mivel nem tudjuk, milyen forrásból érkeztek, milyen minőségűek. És persze ezen áruk után sem adóztak, nem fizettek áfát.

Viszont a palackok házhoz szállítása még mindig működik, és teljesen legálisan és ellenőrzött formában. Nem is érdemes olyan céget felkérni, akik ezeknek az alap feltételeknek nem felelnek meg. Emellett fontos az is, hogy egy cég pontos legyen, meg lehessen beszélni vele egy időt, ami nekünk is alkalmas, és megbízhatóan akkor szállítson. A cég, akiktől én szoktam rendelni, mindig felhív, hogy mikor hozhatja a palackot, és mindig abban az időben is érkezik, amit előzőleg megbeszéltünk. Van sok cég, aki nem hajlandó alkalmazkodni, csak egy kis idősávban hozza ki a terméket. Másokkal meg hiába beszéli meg az ember, hogy mikor jöjjenek, késnek fél órát, vagy éppen előbb jönnek, amikor az ember még otthon sincs. Ezért rendelek mindig ettől a gázcsere teleptől, mert ők legalább tartják, amit ígérnek.

Az otthonunk biztonságának mindig elsőrendű szempontnak kell lennie. Nem szabad, hogy éppen ezen spóroljunk, és pár ezer forint miatt egy olyan eszközt vegyünk az otthonunkba, ami kockázatot jelent. Ennek minden háztulajdonosnak egyértelműnek kéne lennie.